IMG — An Jongjon Leumpang Turun Jalur Memori pikeun Emiliano Joppa, Nétélakeun Carita-Na tina Penjajahan Jepang di Ibibio, Cuenca, Batangas, Ciamis, — ‘Anjeun nyaho,’ manéhna mimiti, ‘wewengkon ieu dikawasaan ku Jepang di. Maranehna geus kira-kira, kuda jeung aya (nu nunjukkeun ayana ka sisi pasir) jeung aya ogé canon teuing. Kuring sempet ngadéngé aya saung ngali ku urang jeung keur urang Jepang tapi teu boga pamanggih mana. Sadaya ieu ngeunaan pikeun ngarobah. Emiliano jeung putrana ditanya urang ‘nu Bakal dipikaresep ku urang nempo dugout panyumputan. ‘Tangtu urang. Urang boh melong silih jeung deui di urang host jeung ceuk dina chorus ENYA. Jadi, urang nangtukeun off, Emiliano anjog ka jalan, nyokot urang turun gigireun ieu pasir jadi di dieu urang anu rungkun-bashing salaku mah nyebutkeun di Australia. Manéhna ngalir geulis gancang ngaliwatan rungkun kami pisan slow jeung cautious, jadi sedengkeun ari putra jeung urang, Emiliano ieu isro. Antukna urang ngadéngé panggero pikeun nyebutkeun manéhna geus kapanggih hiji entrances. Antukna urang dijieun jeung cukup yakin aya hiji liang dina sisi pasir, kira-kira ft luhur ku ft-rupa. Cukup draft ieu datang kaluar ti liang ieu jeung saterusna anu loba kalong ngalayang kaluar. Kitu we teu boga obor, urang sapuk dina senén (Ayeuna) datang deui jeung yakin cukup, alus ka jangji-na, Emiliano anjog di panto urang kira-kira. am. Manéhna datang di jero, jeung lincah obrolan ensued antara manéhna jeung Aunty B anu cicing di dieu di waktu nu sami. Sabab tina Pendeta Aguila (ahir adi Aunty A jeung Aunty B), ayeuna almarhum, teu hiji kahirupan ieu leungit di Ibibio. Dina Data jeung Cuenca (dua kacamatan (barangays) nutup ka us), Jepang ditelasan Filipinos.

Dina Maret, kungsi saprak waktu ieu, hiji karapihan poé perayaan ieu dilaksanakeun hatur Allah keur deliverance ti sakumna rahayat Ibibio. Antukna urang kenca, jeung Emiliano némbongkeun us kahiji di mana pasukan kuda ieu jeung panyumputan aya nu geus diwangun jeung log. Log geus dihapus jadi ngan outline jeung pit tetep. Manéhna ogé némbongkeun us sababaraha tangkal kalapa nu geus didahar ku kuda (babakan) sabab éta jadi lapar. Tanda ieu dahar bisa ditempo ayeuna.

Mangka ieu off utama guha

Urang cabang off dina sejen lagu jeung ceuk kuring jalan salah, tapi Emiliano terang di mana manéhna bade sarta ahirna, urang landed di hiji leuwih alus sarta leuwih gampang lawang. Sanggeus dieunakeun jeung geser turun pasir, jeung Emiliano jeung Rosy jeung Kuring posing pikeun gambar, urang slid turun kana lawang. Kalong deui anu datang kaluar ti guha, jeung sakali jero jeung kuring teu bisa nangtung, ieu cukup tiis. Mah emang mah ti caving poé nu jero taneuh téh sok loba cooler ti di luhur. Kabéh waktu ieu Emiliano jadi gumbira pikeun mintonkeun urang guha bari jeung kami nyokot gambar manéhna meunang jadi bungah jeung nanyakeun urang pikeun ningali ieu, tempo nu, jadi kuring nunda kaméra jauh jeung ngan teuing bagja nuturkeun manéhna ngaliwatan dugout (ayeuna kuring teu nyaho mana oge pikeun pindah kuring jeung Rosy bakal datang deui jeung mawa leuwih gambar).

Ieu dugout geus opat entrances

Urang bisa nangtung di jero gampang jeung lamun bade ti hiji kamar nu sejenna mah geus tungkul saeutik salaku floor datang nepi ka minuhan siling. Sakali katukang ieu, lantai turun deui, jeung kuring teu bisa nangtung gampang. Ieu mah ngingetkeun sababaraha kali naha kuring ngagem helm bari caving. Antukna urang ngahontal sejen lawang jeung di dieu, aya tempat ngali deui kana tembok nu bakal nyocogkeun hiji mahluk manusa. Emiliano ka urang yén soldadu Jepang bakal nangtung di aya jeung rifles jeung mana wae ngasupkeun jalma bisa meunang off gampang. Sapanjang torowongan aya loba kamar pareum. Jepang dikawasaan wewengkon ieu salila tilu taun. Emiliano ieu genep taun heubeul nalika Jepang mimiti nyerang jeung manéhna salapan lamun maranéhanana nyerah. Ieu geus lalampahan éndah pikeun boh Rosy jeung kuring jeung urang hatur kahadean Emiliano pikeun méré nepi isuk pikeun mintonkeun urang kira-kira. Lamun urang datang deui nepi jeung nepi ka di jalan deui, aya loba mangos bohong dina taneuh jadi Rosy jeung Emiliano ngarasakeun ieu pisan loba nu bari nyandak gambar. Manéhna mangka kenca pikeun tegalan-na jeung karya jeung urang dipingpin off deui imah, jadi gumbira manéh di ieu»manggihan»jeung ngarasakeun lalampahan jauh pisan

About